Vijf tips voor een stressvrij en geslaagd kerstdiner

Kerst is de gezelligste tijd van het jaar. Maar soms maken we het onszelf veel te moeilijk. Met het kerstdiner, bijvoorbeeld. Dat veroorzaakt bij menig thuiskok veel stress.  

Familie proost tijdens het kerstdiner

Terwijl dat helemaal niet nodig is. Met wat gezond verstand én een goede voorbereiding kan iedereen een prachtige maaltijd serveren zonder overspannen te raken! Daarom hier vijf tips voor een geslaagd kerstdiner dat u relaxed op tafel zet. 

Tip 1: Beter lekker dan ingewikkeld 
Natuurlijk wilt u uitpakken met het kerstdiner. Veel kerstkoks kiezen daarom voor bijzondere gerechten. Vaak zijn dat recepten die ze nooit eerder hebben gemaakt. Daarbij vergeten ze misschien wel het belangrijkste: het kerstdiner moet vooral lekker (en gezellig) zijn! 

Kies dus liever voor één van uw eigen toppers en kleedt die aan met extra (luxe) bijgerechten. Als u een meester bent in het bereiden van sukadelapjes maar nog nooit een hele rosbief heeft gebraden, is de kans groot dat uw stoofvlees beter lukt. Serveer het met stoofpeertjes, zelfgemaakte appelmoes, een rode koolslade en haricot verts omwikkeld met spek. Kies verder voor aardappelkroketjes of pommes duchesse in plaats van gekookte aardappelen of friet.  

Tip 2: Proefeten 
Wilt u toch die hele rosbief – of kalkoen, of iets anders ‘nieuws’ – op tafel zetten? Maak dit dan ruim van tevoren eens klaar. Zijn er meerdere nieuwe gerechten die u met kerst wilt serveren? Probeer ze dan om de beurt uit, zodat u telkens alle aandacht aan één nieuw recept kunt geven. ‘Proefeten’, noemt de echtgenote van onze culinair redacteur dat. Ze is er dol op. 

Tip 3: Planning is het halve werk 
Maak ruim van tevoren een planning. Stel het menu vast en bepaal wat u al van tevoren kunt doen. Sommige onderdelen kunt u al weken eerder maken en invriezen. Andere overleven prima een paar dagen in de koelkast. Sterker nog, het komt sommige gerechten zelfs ten goede. 

Maak ook een lijst van de werkzaamheden die u op de dag van het diner moet verrichten. Zet ze in de juiste volgorde en bedenk hoeveel tijd u per onderdeel nodig heeft. Werk op het moment suprème rustig uw lijst af. 

Tip 4: Inventariseer uw servieskast 
Wat geldt voor de planning van het koken, geldt ook voor de aankleding van de tafel. Heeft u wel voldoende borden, glazen en schaaltjes voor al uw gerechten? Zo nee, dan kunt u dat misschien op een speelse manier oplossen. Of u moet extra servies kopen. Datzelfde geldt voor het bestek. En is het tafellaken wel groot genoeg? Als u dit alles ruim van tevoren inventariseert, heeft u daarover op de dag van het diner in elk geval geen stress. 

Tip 5: Doe bijtijds boodschappen 
Natuurlijk kunt u niet alles voor uw kerstdiner ruim van tevoren in huis halen. Maar veel wel. Doe daarom al vroeg de boodschappen zodat u niet misgrijpt of voldoende tijd heeft om het ergens anders alsnog te kopen. Eet u vlees en/of vis? Bestel het dan bijtijds. Hikt u er tegenaan dat inkopen doen veel tijd kost? Overweeg dan om de boodschappen thuis te laten bezorgen. Dat scheelt tijd en is veel minder milieubelastend dan veel mensen denken. 

Bonustip 

Tot slot: u hoeft niet alles alleen te doen. Uw partner, kinderen, vrienden en familie willen u best helpen! Vraag hen bijvoorbeeld om een menukaart te ontwerpen of om de tafel te dekken.  

Wij wensen u fijne decemberdagen en een heerlijk, ontspannen kerstdiner! 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.